skip to Main Content
Ο ρόλος της THC στις θανατηφόρες επιπλοκές του COVID

Ο ρόλος της THC στις θανατηφόρες επιπλοκές του COVID

  • Blog

Ο ρόλος της THC στις θανατηφόρες επιπλοκές του COVID

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Νότιας Καρολίνας πιστεύουν ότι η τετραϋδροκανναβινόλη (THC) της Κάνναβης μπορεί να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τις θανατηφόρες επιπλοκές του Covid.

Κορυφαίοι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Νότιας Καρολίνας πιστεύουν ότι η χημική ουσία της Κάνναβης που προκαλεί το λεγόμενο “φτιάξιμο”, μπορεί να είναι αποτελεσματική στην αντιμετώπιση μιάς πιθανής θανατηφόρας επιπλοκής του κορονοϊού, σύμφωνα με τρεις πρόσφατα δημοσιευμένες μελέτες.

Οι μελέτες, που συνδημοσιεύθηκαν από τον Prakash Nagarkatti, διαπίστωσαν ότι η THC, η πιό ισχυρή χημική ουσία της Κάνναβης, που επηρεάζει τον εγκέφαλο, μπορεί – σε ποντίκια – να αποτρέψει μιά επιβλαβή ανοσοαπόκριση που προκαλεί Σύνδρομο Οξείας Αναπνευστικής Δυσφορίας (ARDS) και να προκαλέσει σημαντική αύξηση των βακτηρίων σε έναν υγιή πνεύμονα.

Οι μελέτες, που δημοσιεύθηκαν στο Frontiers in Pharmacology, το British Journal of Pharmacology και το International Journal of Molecular Sciences, διεξήχθησαν δίνοντας στα ποντίκια μιά τοξίνη που πυροδότησε την επιβλαβή ανοσολογική αντίδραση που προκαλεί ARDS και στη συνέχεια δίνοντάς τους THC ενέσιμα, σύμφωνα με τις μελέτες.

«Ο υποκείμενος μηχανισμός είναι το ανοσοποιητικό σας σύστημα που ξεπροβάλλει και αρχίζει να καταστρέφει τους πνεύμονές σας και όλα τα άλλα όργανα σας»,δήλωσε ο Nagarkatti για το ARDS.

«Είναι σαν ένα αυτοκίνητο όπου πατάς πολύ το γκάζι, αλλά τα φρένα δεν λειτουργούν», είπε ο Nagarkatti. «Βασικά αυτό που πρόκειται να συμβεί είναι το αυτοκίνητό σας να συντριβεί, επειδή δεν μπορείτε να το σταματήσετε. Και αυτό συμβαίνει κατά βάση και με το ARDS”.

Μετά από δεκάδες πειράματα στις τρεις ξεχωριστές μελέτες, το 100% των ποντικών που έλαβαν THC επέζησαν, δήλωσε ο Nagarkatti.

Ενώ οι πολλές διαφορές μεταξύ ποντικών και ανθρώπων σημαίνουν ότι τα εργαστηριακά αποτελέσματα σε ποντίκια δεν μεταφράζονται πάντα άμεσα σε αποτελέσματα πραγματικής ζωής για τον άνθρωπο, ο Nagarkatti έμεινε έκπληκτος από την αποτελεσματικότητα της THC στη θεραπεία του ARDS.

Δεν υπάρχει φάρμακο εγκεκριμένο από τον FDA αυτή τη στιγμή για τη θεραπεία του ARDS, δήλωσε ο Nagarkatti.

Τα πειράματα ήταν τόσο αποτελεσματικά, που ο Nagarkatti συνέστησε στους εργαζόμενους της υγείας να ξεκινήσουν δοκιμές με THC σε ανθρώπους.

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι είναι καλή ιδέα για τους ανθρώπους να καπνίζουν Κάνναβη εάν πιστεύουν ότι έχουν κορονοϊό, είπε. Δεδομένου ότι η THC καταστέλλει την ανοσολογική απόκριση, το κάπνισμα Κάνναβης γιά αναψυχή μπορεί στην πραγματικότητα να επιδεινώσει τη λοίμωξη από κορονοϊό.

“Θέλω απλώς να βεβαιωθώ ότι η έρευνά μας δεν θα ερμηνευτεί ότι η Κάνναβη είναι καλή για τον COVID 19”, δήλωσε ο Nagarkatti. “Εάν αρχίσετε να χρησιμοποιείτε THC νωρίς, μπορεί να επιδεινώσει το αποτέλεσμα, επειδή καταστέλλει το ανοσοποιητικό σύστημα”.

Σε περιπτώσεις κορονοϊού, η έρευνα του Nagarkatti δείχνει ότι η THC θα μπορούσε να δοκιμαστεί – εάν το φάρμακο έχει εγκριθεί για δοκιμές σε ανθρώπους – εάν ένας ασθενής εμφανίσει τη σοβαρή παρενέργεια ARDS, αλλά όχι απαραίτητα σε όλες τις περιπτώσεις COVID 19.

Οι μελέτες εκπονήθηκαν από κορυφαίους ερευνητές του Πανεπιστημίου της Νότιας Καρολίνας, δύο από τους οποίους – Prakash Nagarkatti και Mitzki Nagarkatti – είναι ανδρόγυνο. Η Mitzki είναι πρόεδρος του Τμήματος Παθολογίας, Μικροβιολογίας και Ανοσολογίας και ο Prakash είναι αντιπρόεδρος του Πανεπιστημίου της Νότιας Καρολίνας στον τομέα της έρευνας, σύμφωνα με τον ιστότοπο του Πανεπιστημίου.

Το ARDS είναι μια μορφή πνευμονικής ανεπάρκειας που μπορεί να συμβεί σε ασθενείς με COVID 19 όταν μικρά αιμοφόρα αγγεία στον πνεύμονα αρχίζουν να διαρρέουν
υγρό, εμποδίζοντας τον αέρα να εισέλθει στην κυκλοφορία του αίματος, σύμφωνα με τον ιστότοπο του Johns Hopkins. Όσοι αναπτύσσουν ARDS μπορεί να χρειάζονται αναπνευστήρα.

Ένας από τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να προκύψει το ARDS είναι όταν το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος αντιδρά υπερβολικά σε έναν ιό και αρχίζει να επιτίθεται σε υγιή κύτταρα στο σώμα, σύμφωνα με το ScienceDaily.

Το ARDS έχει μέσο ποσοστό θνησιμότητας 43%, σύμφωνα με μελέτη του 2020 από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας. Σε περιπτώσεις όπου το ARDS δεν είναι θανατηφόρο,μπορεί, σύμφωνα με το Johns Hopkins, να προκαλέσει μακροχρόνια ουλές στον πνευμονικό ιστό των επιζώντων.

Αυτή δεν είναι η πρώτη μελέτη που δείχνει ότι οι χημικές ουσίες που περιέχονται στην Κάνναβη μπορεί να είναι χρήσιμες για τη θεραπεία του COVID 19.
Μιά μελέτη του Ιουλίου από το Medical College of Georgia στο Πανεπιστήμιο της Augusta, διαπίστωσε ότι η κανναβιδιόλη (CBD), μπορεί να μειώσει την επιβλαβή απόκριση του σώματος στον κορονοϊό. Η CBD, η οποία δεν είναι ψυχοδραστική, είναι ήδη ευρέως διαθέσιμη στα καταστήματα λιανικής της Νότιας Καρολίνας.

Η ομάδα νομιμοποίησης της Κάνναβης NORML χαιρέτισε την εξέλιξη ως προσθήκη στα αυξανόμενα στοιχεία ότι οι χημικές ουσίες της Κάνναβης μπορεί να θεραπεύσουν ασθένειες όπως ο COVID 19 και άλλες. Ωστόσο, η ομάδα συμβούλευσε την προσοχή με αυτά τα πρώιμα αποτελέσματα και προειδοποίησε για διάφορους που θα μπορούσαν να προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν τον θετικό αντίκτυπο της Κάνναβης.

«Τα δεδομένα σε αυτό το σημείο είναι στην καλύτερη περίπτωση προκαταρκτικά και το κοινό πρέπει να επαγρυπνεί απέναντι στους εμπόρους-αρπακτικά που χαιρετούν πρόωρα ορισμένα προϊόντα Κάνναβης, και ειδικά την CBD, ως υποτιθέμενες θεραπείες COVID ή θεραπείες για τα πάντα», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της NORML, Paul Armentano.

πηγή: https://www.thestate.com/news/coronavirus/article245321785.html?fbclid=IwAR1yo61KWNWhxWV3GnHJ8fExKzQH6Y9ERByBqU9qLh2BoscVxNEE4hbXaxk

Σημ. Όλα τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ αφορούν σε πληροφορίες για όλα τα κανναβινοειδή,
όμως στην Ελλάδα δεν είναι εφικτή η πρόσβαση σε THC (Δ9-τετραϋδροκανναβινόλη), που δεν είναι ακόμα νόμιμη στη χώρα μας.

Back To Top