skip to Main Content
Χρησιμοποιώντας την κάνναβη σαν ουσιώδες διατροφικό συμπλήρωμα

Χρησιμοποιώντας την κάνναβη σαν ουσιώδες διατροφικό συμπλήρωμα

  • Blog

Ο Nathaniel Morris και η σύζυγός του Emily Aryn Morris, είναι οι ιδρυτές της ProPlantWare, που είναι η πλατφόρμα της κίνησής τους, “Rethink Cannabis” (Επανεξετάστε την Κάνναβη). Όλοι έχουμε επηρεαστεί από τη φήμη που έχει δημιουργήσει η Κάνναβη τα τελευταία 80 χρόνια, είτε το αντιλαμβανόμαστε είτε όχι. Η κίνηση αυτή έχει να κάνει με την εγκατάλειψη των είτε θετικών είτε αρνητικών μας προκαταλήψεων.

“Αν σταματήσουμε να σκεφτόμαστε την Κάνναβη σαν φάρμακο και αρχίσουμε να την σκεφτόμαστε σαν τροφή, αλλάζει η όλη ιδέα για το πώς την προσεγγίζουμε”, λέει ο Nathaniel Morris.

Η κρίσιμη έννοια που είναι ζωτικής σημασίας για να εκτιμήσουμε πλήρως την Κάνναβη και να επωφεληθούμε απ’ αυτήν δεν υπάρχει στα πρωτοσέλιδα, όπως θα έπρεπε. Η έννοια της Κάνναβης ως τροφή είναι πρόσφατη ακόμα. Τώρα που ο Nathaniel και η Emily βλέπουν την πραγματική δυναμική του φυτού με μεγαλύτερη σαφήνεια, οραματίζονται μια νέα διαδρομή ωστε να βοηθήσουν να εξαπλωθεί το ζήτημα. Ο Δρ William Courtney, γνωστός για τα βίντεό του στο YouTube και την ιστοσελίδα του, όπου υποστηρίζει την ανάγκη για την παραγωγή χυμού Κάνναβης, ήταν αυτός που ενέπνευσε το κίνημα, και πολλές από τις ιδέες του βρίσκονται στην καρδιά του “Rethink Cannabis”. Πριν από δέκα χρόνια, ο Δρ Courtney άρχισε τη θεραπεία της συζύγου του Kristen, από ανίατη ασθένεια, με χυμό Κάνναβης. Η Kristen ζει τώρα χωρίς να πονάει, όσο πίνει το χυμό της κάθε οκτώ ώρες και έχουν αποκτήσει και τρία όμορφα παιδιά.

Κάνναβη: τροφή για την ψυχή

Ενώ ο Δρ William Courtney είναι ένας από τους λίγους γιατρούς που καταλαβαίνει τη δύναμη της ωμής Κάνναβης, ο ιατρικός κόσμος, γενικά, δε δείχνει να καταλαβαίνει. Ο Nathaniel Morris έχει μια θεωρία σχετικά με το γιατί συμβαίνει αυτό.

“Οι περισσότεροι γιατροί είναι πολύ απρόθυμοι να δεχτούν την Κάνναβη ως φάρμακο, επειδή δεν διδάχτηκαν τη φαρμακευτική της χρήση. Είναι πολύ εύκολο να επικρίνουμε αυτούς τους γιατρούς, αλλά νιώθω ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι τόσο η κοινότητα της Κάνναβης όσο και οι γιατροί, έχουμε συμβάλλει σ’ αυτή τη διχοτόμηση, στο αν δηλαδή είναι ένα επικίνδυνο ναρκωτικό ή ένα εξαιρετικά αποτελεσματικό φάρμακο, ενώ
στην πραγματικότητα είναι ένα τρόφιμο. Αν το αποδεχτούμε αυτό ως έννοια, και αντιληφθούμε τι σημαίνει, τότε αλλάζουν τα πάντα. Το πραγματικό πρόβλημα με τις κλινικές δοκιμές που δεν ασχολούνται με την Κάνναβη είναι το ότι έχουν την τάση να αγνοούν το «Entourage Effect»”. (Entourage Effect, σαν όρος, σημαίνει την χρήση ολόκληρου του φυτού, παρά τη χρήση μεμονωμένων στοιχείων του).

Ο Nathaniel Morris εμβάθυνε στο πώς μπορούμε ως κοινωνία να χρησιμοποιήσουμε την Κάνναβη με ασφάλεια. Για όσους έχουν φάει Κάνναβη για χρόνια, η Κάνναβη ως τροφή είναι αποδεκτή ως κάτι το εντελώς φυσιολογικό. Όσοι είναι εξοικειωμένοι μόνο με τη φαρμακευτική μορφή της Κάνναβης, πρέπει να κάνουν ένα μεγάλο άλμα για να την εξισώσουν με το σπανάκι, επειδή εμποδίζονται από τις ψυχοδραστικές της συνέπειες.
Γι’ αυτό η κατανόηση της διαδικασίας της αποκαρβοξυλίωσης της Κάνναβης είναι κάτι πολύ σημαντικό. Όταν το φυτό δεν θερμανθεί αλλά καταναλωθεί νωπό, το THC-Α (τετραϋδροκανναβινολικό οξύ) δεν μετατρέπεται σε THC (τετραϋδροκανναβινόλη), η οποία πιστώνεται με τις ψυχοδραστικές επιδράσεις. Το “Α” σημαίνει οξύ, δηλαδή οι φυσικοί χυμοί που δεν αφήνονται να στεγνώσουν για πολύ χρόνο μετά την κοπή. Το THC-A δεν έχει
ψυχοδραστικό αποτέλεσμα όταν καταναλώνεται ωμό. Το κανναβινολικό οξύ, το οποίο περιλαμβάνει όλα τα κανναβινοειδή, έχει αποδειχτεί ότι θεραπεύει ένα ευρύ φάσμα παθήσεων, από τον καρκίνο μέχρι την παιδική
επιληψία. Η Κάνναβη δεν είναι απλώς ένα φάρμακο που εξυπηρετεί μόνο ένα σκοπό. Είναι ένα φυτό θαύμα με πλήρες δυναμικό που μόλις αρχίζει να απελευθερώνεται.

Ο Nathaniel Morris πιστεύει ότι υπάρχει ένα βασικό εμπόδιο που έχει αντιμετωπίσει η Κάνναβη, και δεν έχει αποκτήσει την δέουσα αναγνώριση από τον σύγχρονο ιατρικό κόσμο. “Ο τρόπος που οι γιατροί διδάσκονται να
ασκούν την ιατρική και ο τρόπος με τον οποίο οι υπηρεσίες τροφίμων και φαρμάκων εγκρίνουν τα φάρμακα, είναι η απομόνωση συγκεκριμένων χημικών ουσιών, πάνω στις οποίες κάνουν κλινικές δοκιμές”, λέει.

Η μαγεία στον τρόπο που λειτουργούν οι θεραπείες της Κάνναβης είναι η χρήση ολόκληρου του φυτού. Αυτό είναι πιο εύκολα κατανοητό, ώς η ανεξάρτη σχέση μεταξύ των διαφόρων κανναβινοειδών και η συνύπαρξη της
απόδοσής τους στο σύστημά μας. Τα απομονωμένα κανναβινοειδή δεν λειτουργούν το ίδιο αποτελεσματικά όπως λειτουργεί ο συνδυασμός όλων μαζί. Το γεγονός αυτό αποκλείει την Κάνναβη από την συντριπτική πλειοψηφία των μελετών που αναγνωρίζονται από τις υπηρεσίες τροφίμων και φαρμάκων. Ορισμένοι γιατροί το θεωρούν αυτό ως αδιέξοδο, ενώ άλλοι το χρησιμοποιούν ως μια ευκαιρία να εξερευνήσουν ένα νέο τρόπο θεώρησης
της ιατρικής.

Ο Nathaniel Morris συνεχίζει: “Έχω κάνει διαβούλευση με επιχειρήσεις που προσπαθούν να απομονώσουν ορισμένα κανναβινοειδή και στη συνέχεια να τα χρησιμοποιήσουν για να κάνουν μελέτες. Αν δεχτούμε ότι πρόκειται για τρόφιμο, όλο αυτό πάει στράφι. Δεν υπάρχει καμία προσδοκία των γιατρών όσον αφορά τη διεξαγωγή κλινικών δοκιμών σε τρόφιμα, όχι επειδή αυτό είναι αντιεπιστημονικό, αλλά επειδή ποτέ δεν ήταν αυτή η προσέγγιση των τροφίμων”.

Μετά από συζήτηση με την Δρ Bonni Goldstein, που ειδικεύεται στη θεραπεία της παιδικής επιληψίας με Κάνναβη, στο Λος Άντζελες, συμφωνήσαμε ότι ο τρόπος με τον οποίο ερευνούμε και κατανοούμε το φάρμακο πρέπει να
εξελιχθεί.

Αφότου μοιράστηκα τις σκέψεις του Nathaniel Morris με την Δρ Goldstein, απάντησε: “Εγώ συμφωνώ μαζί του! Βλέπω την Κάνναβη ως τροφή που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως φάρμακο. Βλέπω ανθρώπους που θεραπεύουν τις αρρώστιες τους τρώγοντας φυσικές τροφές, και η Κάνναβη δεν είναι παρά ένα βρώσιμο φυτό. Οι γιατροί δεν διδάσκονται το πώς πραγματικά τα τρόφιμα μπορούν να θεραπεύσουν, και έτσι δεν αποτελεί έκπληξη το ότι δεν μπορούν να δεχτούν την Κάνναβη ως μια τροφή που είναι ισχυρό φάρμακο!”.

Το θέμα λοιπόν είναι η διάδοση της ιδέας, ώστε να μπορέσουμε να εμπλουτίσουμε τις πρακτικές μας. Η επανεξέταση της Κάνναβης σημαίνει την προώθηση της έννοιας ότι η διατροφή και το φάρμακο συχνά είναι ένα και το
αυτό.

Επανεξέταση της Κάνναβης: Είναι η Κάνναβη ένα απαραίτητο διατροφικό
συμπλήρωμα;

Δεν έχει σημασία ποιά είναι η σχέση σας με την Κάνναβη, αυτή είναι μια ευκαιρία για να διευρύνετε τους ορίζοντές σας. Η Κάνναβη μας συνδέει όλους και η επανεξέτασή της είναι η ευκαιρία μας να συζητήσουμε το θέμα σαν
κοινωνία.

“Η χρήση της Κάνναβης ως τροφή σημαίνει επίσης επανεξέταση της ρύθμισής της. Η ακτιβιστική κοινότητα πέτυχε πολλά αποδεικνύοντας τα ιατρικά οφέλη από την κατανάλωση της Κάνναβης. Δυστυχώς όμως, αυτές οι νίκες ήταν γλυκόπικρες. Η ρύθμιση της Κάνναβης ως φάρμακο οδηγεί συχνά στο υψηλό της κόστος, κάτι που την καθιστά απρόσιτη για τους ανθρώπους που τη χρειάζονται περισσότερο. Θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει σε εξαγορά του κλάδου από μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες. Αν ρυθμίσουμε την Κάνναβη ως τρόφιμο, τα προβλήματα αυτά εξαφανίζονται”, λέει η Emily Morris.

Με την πρώτη ματιά, η ιδέα της Κάνναβης ως τροφή μπορεί να φαίνεται ανόητη, σχεδόν αναγκαστική. Εάν όμως εξετάσετε τον τρόπο με τον οποίο έχετε συνηθίσει να βλέπετε ένα άνθος Κάνναβης, θα συνειδητοποιήσετε πόσο αφύσικα έχουν γίνει τα πρότυπά μας. Το να βάλουμε το φυτό σε εσωτερικούς χώρους, κρυμμένο από την έκθεσή του στον πραγματικό κόσμο, είναι παρεκτροπή. Η αυτοφυής Κάνναβη στη φύση, θα γεμίσει με σπόρους, θα ακολουθήσει φυσικές διεργασίες αναπαραγωγής, και τα άνθη της σπάνια θα έχουν την ευκαιρία να στεγνώσουν και να ωριμάσουν σωστά. Η αντίδραση στα ψυχοδραστικά αποτελέσματα της THC (τετραϋδροκανναβινόλης) παρεμπόδισαν την πρόοδο της προσέγγισης της Κάνναβης ως τροφή και φάρμακο τα τελευταία 80 χρόνια.

Η Emily λέει πως “Η Κάνναβη έχει φετιχοποιηθεί από τον πολιτισμό μας. Και οι δύο πλευρές της συζήτησης την τοποθετούν πάνω σε ένα βάθρο. Η πλευρά που είναι κατά της νομιμοποίησης τη θεωρεί μια επικίνδυνη πύλη προς τα ναρκωτικά, ενώ η πλευρά που είναι υπέρ της νομιμοποίησης τη θεωρεί ιατρική επανάσταση. Εμείς πιστεύουμε ότι είναι ένα απαραίτητο διατροφικό συμπλήρωμα”.

Ο Nathaniel παραδέχεται ότι η εμμονή του με την Κάνναβη δεν προήλθε αρχικά από την κατανάλωση Κάνναβης. Βρίσκεται, προσωπικά, στη διαδικασία αναθεώρησης της Κάνναβης και αυτό που ζητά είναι να συμμετάσχουμε στο ταξίδι του. Ανοίγεται προς τα ισχυρότερα μέλη της κοινότητας της Κάνναβης, ζητώντας τους να επανεξετάσουν την Κάνναβη, άσχετα από τις σε βάθος χημικές και βοτανικές τους γνώσεις. Έχουμε επικεντρώσει τόσο πολύ στη νομιμοποίηση της Κάνναβης, έχουμε περπατήσει με ανυπομονησία κάθε μονοπάτι που φαινομενικά θα οδηγήσει σε “ελεύθερη Κάνναβη”, όμως η “φαρμακευτική Κάνναβη” έχει αποδειχθεί ότι μόνο ελεύθερη δεν είναι. Τα πραγματικά βιολογικά τρόφιμα όμως δεν μπορούν να κατοχυρωθούν με διπλώματα ευρεσιτεχνίας και είναι πολύ πιο εύκολο να μείνουν στα χέρια των ανθρώπων.

“Τα λόγια είναι ισχυρά. Η μετάβαση από τον όρο «χασίσι» στον όρο «φαρμακευτική Κάνναβη» ανάγκασε την κοινωνία μας να επανεξετάσει τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζει το φυτό. Τώρα ήρθε η ώρα να ξαναδούμε και πάλι το θέμα”, λέει ο Nathaniel, με ολόψυχη πίστη στην αποστολή τους, και συμπληρώνει: “Είχα πολύ διαφορετικές ιδέες για το πού οδηγείται το κίνημα αυτό πριν από δύο χρόνια από όσες έχω τώρα. Έπρεπε πραγματικά να αξιολογήσω εκ νέου αυτό για το οποίο θέλω να πιέσω ως ακτιβιστής και απλά ενθαρρύνω ολόκληρο το κίνημά μας προς αυτή την κατεύθυνση. Αυτή είναι η ιδέα πίσω από την “Επανεξέταση της Κάνναβης”.

Η οικογένεια Morris ζητά απ’ όλους σας να μοιραστείτε τις φωτογραφίες του “Rethinking Cannabis”, στο Instagram, το Facebook και το Twitter. Μπορείτε επίσης να τους στείλετε email στο [email protected] για πιθανά στοιχεία. Θέλουν να κάνετε το θέμα δικό σας και να πείτε την ιστορία σας. Το κίνημα “Rethink Cannabis” βρίσκεται εδώ για να βγάλουμε όλοι τον ακτιβιστή από μέσα μας.

πηγή: http://www.medicaljane.com/2014/10/05/rethink-cannabis/

Σημ. Όλα τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ αφορούν σε πληροφορίες για όλα τα κανναβινοειδή, όμως στην Ελλάδα δεν είναι εφικτή η πρόσβαση σε THC (Δ9-τετραϋδροκανναβινόλη), που δεν είναι ακόμα νόμιμη στη χώρα μας.

Back To Top