Ιστορική απόφαση ΟΗΕ: Η κάνναβη δεν ανήκει πλέον στα «επικίνδυνα ναρκωτικά»
Η επιτροπή για τις ναρκωτικές ουσίες του ΟΗΕ πήρε σημαντικές αποφάσεις για τον διεθνή έλεγχο της κάνναβης και των κανναβινοειδών.
Η κάνναβη και τα παράγωγά της περιέχονται στην Ενιαία Σύμβαση για τα Ναρκωτικά . Η Ενιαία Σύμβαση για τα Ναρκωτικά του 1961 είναι μια διεθνής συνθήκη για την απαγόρευση παραγωγής και προμήθειας συγκεκριμένων ναρκωτικών ουσιών εκτός αδείας για συγκεκριμένους σκοπούς, όπως ιατρική περίθαλψη και έρευνα. Παλαιότερες συνθήκες είχαν απαγορευμένα-ελεγχόμενα ,το όπιο , την κόκα και παράγωγά τους όπως η μορφίνη , την ηρωίνη και την κοκαΐνη . Η Ενιαία Σύμβαση, που εγκρίθηκε το 1961, ενοποίησε αυτές τις συνθήκες και διεύρυνε το πεδίο εφαρμογής τους ώστε να συμπεριλάβει και την κάνναβη.
Την Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου του 2020 μετά από 60 χρόνια προχώρησε σε επαναξιολόγηση σχετικά με την επικινδυνότητά της κάνναβης . Τα 53 κράτη μέλη της Ενιαίας Σύμβασης ψήφισαν να αφαιρεθεί η κάνναβη από αυτή τη λίστα με τις επικίνδυνες ουσίες ,που αφορά στα αυστηρότερα προγράμματα ελέγχου, που μάλιστα αποθάρρυναν τη χρήση της και για ιατρικούς σκοπούς. Με μια ιστορική ψηφοφορία 27 υπέρ, 25 κατά και 1 αποχή, άνοιξε η πόρτα για την αναγνώριση της ιατρικής και θεραπευτικής χρήσης του φυτού της κάνναβης . Η απόφαση θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει σε επιπλέον επιστημονική έρευνα σχετικά με τις μακροχρόνιες φαρμακευτικές ιδιότητες του φυτού και να λειτουργήσει ως καταλύτης για τις χώρες που νομιμοποιούν την κάνναβη για φαρμακευτική χρήση και επανεξετάζουν τη νομοθεσία για την ψυχαγωγική της χρήση.
Η αλήθεια είναι ότι η πραγματικότητα έχει ξεπεράσει εδώ και καιρό τα προβλεπόμενα στη σύμβαση. Για παράδειγμα ο Καναδάς και η Ουρουγουάη νομιμοποίησαν τη μαριχουάνα για ψυχαγωγική χρήση, παραβιάζοντας έτσι, όρους της. Η πλειοψηφία των κρατών παρόλα αυτά δεν συμπλέει μαζί τους, συνεχίζοντας να την απορρίπτει. Ωστόσο η επαναξιολόγηση της κάνναβης μετά από απραξία 60 χρόνων είναι ορόσημο και αυτή η αλλαγή έστω και συμβολική μπορεί να είναι σημαντική. Ίσως σύντομα η Γερμανία ή άλλες χώρες αποφασίσουν να χαλαρώσουν το νομοθετικό πλαίσιο, επειδή η κάνναβη δεν ανήκει πλέον στις πιο επικίνδυνες ουσίες του κόσμου.