skip to Main Content
Πως το Ενδοκανναβινοειδές Σύστημα συνδέει το Έντερο με τον Εγκέφαλο;

Πως το Ενδοκανναβινοειδές Σύστημα συνδέει το Έντερο με τον Εγκέφαλο;

  • Blog

“Το Έντερο και ο Εγκέφαλος μιλούν την ίδια γλώσσα” – Ethan Russo, M.D.

Ναι, είναι αλήθεια, το έντερό μας διαθέτει εγκέφαλο. Αυτός ο δεύτερος εγκέφαλος δεν θα μας βοηθήσει να λύσουμε ένα σταυρόλεξο ή να θυμόμαστε έναν κωδικό, όμως η σύνδεσή του με τον εγκέφαλο που έχουμε στο κεφάλι μας παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση της πέψης, της διάθεσης και της συνολικής μας υγείας.

Η σύνδεση Εντέρου – Εγκεφάλου

Το Ενδοκανναβινοειδές Σύστημα του οργανισμού (ECS) είναι ένα δίκτυο υποδοχέων και ενζύμων που εμπλέκονται στην αίσθηση του πόνου, την όρεξη, τη μνήμη και τη διάθεση. Πολλοί ερευνητές πιστεύουν ότι το Ενδοκανναβινοειδές Σύστημα είναι ο δεσμός επικοινωνίας μεταξύ του εντέρου και του εγκεφάλου που τους επιτρέπει να “μιλούν” μεταξύ τους.

Το Ενδοκανναβινοειδές Σύστημα αλληλεπιδρά με το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα του οργανισμού (CNS) και το Εντερικό Νευρικό Σύστημα (ENS). Το CNS είναι ο εγκέφαλος και ο νωτιαίος μυελός. Το ENS εκτείνεται από τον οισοφάγο έως το ορθό. Το ENS ονομάζεται δεύτερος εγκέφαλος επειδή χρησιμοποιεί τους ίδιους υποδοχείς, νευρώνες και νευροδιαβιβαστές που χρησιμοποιεί και το ΚΝΣ, έτσι οι δύο εγκέφαλοι μιλούν την ίδια γλώσσα.

Μέσα στο Ενδοκανναβινοειδές Σύστημα υπάρχει ένα εσωτερικό σύστημα κανναβινοειδών υποδοχέων, που ονομάζονται CB1 και CB2. Αυτοί οι υποδοχείς αλληλεπιδρούν με τα κανναβινοειδή που συναντώνται στην Κάνναβη, καθώς και σε άλλα φυτά όπως το μαύρο πιπέρι, τα γαρίφαλα, ο λυκίσκος, το ginseng, οι μαύρες τρούφες και η μαύρη σοκολάτα. Επιπλέον, το σώμα μας παράγει τα δικά του κανναβινοειδή, που ονομάζονται ενδοκανναβινοειδή, τα οποία δρουν επίσης σε αυτούς τους υποδοχείς.

Σημαντικές λειτουργίες του Ενδοκανναβινοειδούς Συστήματος στο Έντερο

Το Ενδοκανναβινοειδές Σύστημα επηρεάζει την υγεία του Εντέρου με τρεις βασικούς τρόπους

1. Ρυθμίζει τη φλεγμονή

Το Ενδοκανναβινοειδές Σύστημα παίζει πρωταρχικό ρόλο στην προστασία του εντέρου από τη φλεγμονή. Και οι δύο υποδοχείς, CB1 και CB2, συμβάλλουν στη ρύθμιση των φλεγμονωδών αποκρίσεων όταν διεγείρονται από ορισμένα κανναβινοειδή.

2. Ρυθμίζει την πεπτική δράση

Η κινητικότητα του εντέρου είναι η συστολή των μυών στο γαστρεντερικό σωλήνα. Αυτή η ανασταλτική κίνηση επιτρέπει στα τρόφιμα να κινούνται μέσω του πεπτικού σωλήνα και να εξασφαλίζουν ότι απορροφώνται τα θρεπτικά συστατικά. Αρκετά κανναβινοειδή που βρίσκονται σε φυτά (φυτοκαναβινοειδή) διεγείρουν τον υποδοχέα CB1. Αυτό ηρεμεί τη ναυτία, επιβραδύνει την εκκένωση του στομάχου και μειώνει το οξύ του στομάχου. Η ισχυρή διέγερση του υποδοχέα CB1 θα μας κάνει να πεινάμε, κάτι που είναι κυρίως αποτέλεσμα της THC, του ψυχοδραστικού κανναβινοειδούς της Κάνναβης, που προκαλεί στους καπνιστές της την τάση να θέλουν να τσιμπολογούν.

3. Ρυθμίζει την επικοινωνία με τον εγκέφαλό μας

Το Ενδοκανναβινοειδές Σύστημα ρυθμίζει την αμφίδρομη επικοινωνία μεταξύ του εντέρου και του εγκεφάλου. Οι αλλαγές στον εγκέφαλο που σχετίζονται με το άγχος ή τον πόνο μπορούν να μεταβάλλουν τη λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος. Επιπλέον, αλλαγές στο έντερο από φλεγμονή ή λοίμωξη κοινοποιούνται πίσω στον εγκέφαλο μέσω του Ενδοκανναβινοειδούς Συστήματος. Αυτό είναι σημαντικό για τη διατήρηση της υγείας του εντέρου και μπορεί ακόμη και να επηρεάσει καταστάσεις όπως το Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου.

4. Πως μπορούμε να υποστηρίξουμε το Ενδοκανναβινοειδές μας Σύστημα για να έχουμε υγιές Έντερο;

Η έρευνα έχει αρχίσει να δείχνει ότι η κακή υγεία του Ενδοκανναβινοειδούς Συστήματος μπορεί να διαδραματίσει ρόλο στην ανάπτυξη προβλημάτων υγείας του πεπτικού συστήματος. Οι παράγοντες της
διατροφής και του τρόπου ζωής μπορούν να προωθήσουν την υγεία του Ενδοκανναβινοειδούς Συστήματος στο έντερο και αλλού. Εδώ είναι μερικά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε:

5. Να ρυθμίσουμε το άγχος όσο το δυνατόν περισσότερο

Είναι ένας δρόμος δύο κατευθύνσεων μεταξύ του άγχους και του Ενδοκανναβινοειδούς Συστήματος. Αν και το Ενδοκανναβινοειδές μας Σύστημα συμβάλλει στην εξισορρόπηση της αντίδρασης μας στο άγχος, το
χρόνιο στρες μπορεί να μειώσει την ικανότητα του Ενδοκανναβινοειδούς Συστήματος να κάνει τη δουλειά του, γεγονός που μας αφήνει πιο ευάλωτους στις αρνητικές επιπτώσεις του στρες.

6. Να πάρουμε ένα προβιοτικό συμπλήρωμα

Πιθανότατα γνωρίζετε ήδη ότι τα προβιοτικά ωφελούν την πεπτική υγεία, αλλά υποστηρίζουν επίσης το Ενδοκανναβινοειδές μας Σύστημα, και η έρευνα αρχίζει επίσης να αναδύεται σχετικά με τα ευεργετικά αποτελέσματα των προβιοτικών στελεχών στο Ενδοκανναβινοειδές Σύστημα.

7. Να τρώμε διαιτητικά κανναβινοειδή και άλλα τρόφιμα που υποστηρίζουν ένα υγιές Ενδοκανναβινοειδές Σύστημα

Λιπαρά ψάρια, ξηροί καρποί και σπόροι, παρέχουν τα απαραίτητα λίπη που αποτελούν τα δομικά στοιχεία των ενδοκανναβινοειδών. Επίσης επιλέξτε τρόφιμα που περιέχουν φυτοκανναβινοειδή, όπως μαύρη σοκολάτα και μαύρη τρούφα. Τα σταυρανθή λαχανικά (κουνουπίδι, μπρόκολο και λάχανο) περιέχουν μια ένωση που ονομάζεται ινδόλη-3-καρβινόλη, η οποία μετασχηματίζεται στο έντερό μας σε διϊνδολυλομεθάνιο (DIM), το οποίο δρα θετικά στους υποδοχείς CB2. Πολλά βότανα και μπαχαρικά, όπως το μαύρο πιπέρι, το γαρύφαλλο, η κανέλα, η ρίγανη, ο βασιλικός, η λεβάντα και το δενδρολίβανο, είναι πλούσια στο φυτοκανναβινοειδές β-καρυοφυλλένιο.

8. Να πάρουμε ένα συμπλήρωμα φυτοκανναβινοειδών

Ένα συμπλήρωμα που περιλαμβάνει φυτοκανναβινοειδή από πηγές όπως κάνναβη, γαρύφαλλο, μαύρο πιπέρι και λυκίσκος, μπορεί να βοηθήσει στην εξισορρόπηση του Ενδοκανναβινοειδούς Συστήματος.

άρθρο: Brent Bauer, M.D. Mayo Clinic (10-10-2018)

μετάφραση: Iraklis Tsagarakis

πηγή:
https://www.thorne.com/take-5-daily/article/how-the-endocannabinoid-system-connects-your-gut-and-your-brain?bclid=IwAR2AT__tShIjoSe1FCJktlsgIS3D5cRCt7X6afCjqNTbbb80U_2PP_cu7oo

Back To Top