skip to Main Content
Κάνναβη και Νόσος του Crohn

Κάνναβη και Νόσος του Crohn

  • Blog

Μια νέα κλινική μελέτη του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Pharmacology, κατέληξε στο ότι η Κάνναβη είναι αποτελεσματική στη θεραπεία της νόσου του Crohn, η οποία είναι μια μορφή της φλεγμονώδους νόσου του εντέρου (IBD). Μορφές IBD, όπως η ελκώδης κολίτιδα και η νόσος του Crohn, επηρεάζουν πάνω από ένα εκατομμύριο ανθρώπους στις ΗΠΑ. Πολλά από τα θύματα υποφέρουν από πόνο, διάρροια και μειωμένη ικανότητα να αφομοιώσουν την τροφή, και σχεδόν οι μισές των περιπτώσεων IBD είναι τόσο σοβαρές που τελικά απαιτείται χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση του τμήματος του εντέρου που έχει προσβληθεί.

Η μελέτη, με τίτλο “Η Κάνναβη βρίσκει τον τρόπο της στη θεραπεία της νόσου του Crohn” (International Journal of Experimental and Clinical Pharmacology, Τόμος 93, Νο 1-2, 17/12/2013, 93 (1-2):.1-3. © 2013 S. Karger AG, Βασιλεία. PMID: 24356243) συνυπογράφεται από τους Rudolf Schicho και Μ. Storr, του Ινστιτούτο Πειραματικής και Κλινικής Φαρμακολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Γκρατς της Αυστρίας.

Στην περίληψη της μελέτης, οι Schicho και Storr σημειώνουν ότι στην αρχαία ιατρική, η Κάνναβη χρησιμοποιήθηκε ευρέως για την αντιμετώπιση και τη θεραπεία διαταραχών του εντέρου και της φλεγμονής, και τώρα μια πρόσφατη κλινική μελέτη δείχνει ότι το φαρμακευτικό φυτό Cannabis Sativa ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες και αποδείχθηκε ότι είναι πολύ αποτελεσματικό σε περιπτώσεις φλεγμονωδών νόσων του εντέρου.

Οι ερευνητές αναφέρουν ότι μια προοπτική μελέτη ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο επιβεβαίωσε αυτό που ήταν σε μεγάλο βαθμό αναμενόμενο από ανέκδοτες αναφορές, δηλαδή ότι η Κάνναβη προκαλεί σημαντικά κλινικά οφέλη σε ασθενείς με νόσο του Crohn. Σημειώνουν ότι οι μηχανισμοί που εμπλέκονται δεν είναι ακόμα σαφείς, αλλά πιθανότατα περιλαμβάνουν περιφερικές δράσεις στους υποδοχείς κανναβινοειδών 1 και 2, και μπορεί επίσης να περιλαμβάνουν κεντρικές δράσεις.

Το Forum του Crohn σημειώνει ότι το σώμα παράγει ουσίες που ονομάζονται Ενδοκανναβινοειδή ή Ενδογενή Κανναβινοειδή, τα οποία λειτουργούν με παρόμοιο τρόπο με τα κανναβινοειδή που βρίσκονται στη φαρμακευτική Κάνναβη. Τα κανναβινοειδή, είτε παράγονται μέσα στο σώμα ή λαμβάνονται από μια εξωτερική πηγή, δηλαδή τη φαρμακευτική Κάνναβη, ασκούν επιδράσεις που μπορεί να είναι επωφελείς για τους ασθενείς με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS) και κάποιους τύπους φλεγμονώδους νόσου του εντέρου (IBD), συμπεριλαμβανομένης της νόσου του Crohn και της ελκώδους κολίτιδας. Η φαρμακευτικά Κάνναβη επηρεάζει τους υποδοχείς κανναβινοειδών (CB) στο γαστρεντερικό σωλήνα και μπορεί να ασκήσει επιδράσεις που βοηθούν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων. Τα αποτελέσματα αυτά περιλαμβάνουν μείωση του πόνου, της φλεγμονής, της διάρροιας, της υπερκινητικότητας του γαστρεντερικού και των έκκρίσεων. Η Κάνναβη μπορεί να μειώσει επώδυνες κράμπες του γαστρεντερικού, καθώς είναι ένα ήπιο μυοχαλαρωτικό, και μπορεί να χαλαρώσει τους εντερικούς σπασμούς.

Τα κανναβινοειδή μπορούν επίσης να αυξήσουν την επούλωση των τραυματισμένων επιθηλιακών ιστών. Πολλά από αυτά τα αποτελέσματα οφείλονται στη διέγερση των υποδοχέων των κανναβινοειδών (CB) που βρίσκονται σε πολλά μέρη του σώματος.

Το ανθρώπινο σώμα παράγει και χρησιμοποιεί τα δικά του κανναβινοειδή, αλλά μπορεί επίσης να χρησιμοποιήσει τα κανναβινοειδή από εξωτερικές πηγές, όπως η Κάνναβη. Στην εργασία τους, οι Schicho και Storr παρατηρούν ότι κατά την τελευταία δεκαετία υπήρξε μια σταθερή αύξηση στον αριθμό των δημοσιεύσεων πάνω στην αντιμετώπιση των αντιφλεγμονώδών επιδράσεων των κανναβινοειδών και των πιθανών υποκείμενων μηχανισμών, και ειδικότερα ότι είναι ταχέως εξελισσόμενα τα προκλινικά δεδομένα σχετικά με την βελτιωτική επίδραση των συνθετικών και φυσικών κανναβινοειδών σε ζωικά μοντέλα που μιμούνται τα χαρακτηριστικά της IBD.

Αναφέρουν μια προοπτική μελέτη ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο από Τ. Naftali et al. (Clin Gastroenterol Hepatol 2013.11:1276-1280. External Resources) για την επίδραση της Κάνναβης στην IBD που επιβεβαιώνει αυτό που είχε προταθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα από πειραματικές μελέτες, ότι δηλαδή τα κανναβινοειδή μπορούν να παρέχουν αντιφλεγμονώδη δράση και συμπτωματικό όφελος σε ασθενείς με φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου.

Οι Αυστριακοί ερευνητές σημειώνουν ότι οι CB1 και CB2 υποδοχείς βρίσκονται στο κολονικό επιθήλιο, έχοντας μια προστατευτική επίδραση του κανναβινοειδούς Δ-9-τετραϋδροκανναβινόλη (THC) μέσω επιθηλιακής διαπερατότητας, στην οποία περίπτωση οι υποδοχείς κανναβινοειδών θα μπορούσαν να ενισχύσουν το κλείσιμο των επιθηλιακών πληγών στο κόλον.

Σημειώνουν επίσης ότι άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι ένα σημαντικό χαρακτηριστικό των υποδοχέων των κανναβινοειδών στην πειραματική εντερική φλεγμονή είναι η επίδρασή τους στα ανοσοκύτταρα που εκφράζουν κυρίως τους υποδοχείς CB2. Κατά την ενεργοποίηση των υποδοχέων CB2, τα κύτταρα Τ υφίστανται απόπτωση και μειωμένο πολλαπλασιασμό στην κολίτιδα, και επιπλέον, η ενεργοποίηση των CB2 μειώνει την στρατολόγηση ουδετερόφιλων, κυττάρων Τ και μακροφάγων, στη φλεγμονή του παχέος εντέρου. Οι υποδοχείς CB βρίσκονται επίσης στο εντερικό νευρικό σύστημα (ENS), το οποίο ελέγχει την κινητικότητα του εντέρου και την έκκριση. Οι υποδοχείς CB1 στο εντερικό νευρικό σύστημα αντιπροσωπεύουν μια διακοπή που το προστατεύει από υπερδιέγερση, η οποία προκαλείται εύκολα από υπερέκφραση των φλεγμονωδών μεσολαβητών που ενεργοποιούν το εντερικό νευρικό σύστημα κατά τη διάρκεια της φλεγμονώδους νόσου του εντέρου.

Κατά συνέπεια, συμπεραίνουν ότι η ενεργοποίηση των υποδοχέων CB με THC μπορεί να μειώσει την υπερκινητικότητα που σχετίζεται με τη φλεγμονή του εντέρου, και ότι η μείωση της υπερκινητικότητας μπορεί να ανακουφίσει από τη διάρροια, παράγοντας ευεργετικά αποτελέσματα για τον ασθενή.

Το Forum του Crohn, αναφέρει ότι η σηματοδότηση μέσω CB1 έχει επίσης ισχυρά αποτελέσματα που μπορεί να είναι ευεργετικά για άτομα με IBD, όπως η μείωση της ναυτίας και του εμετού, η αναστολή της εντερικής κινητικότητας, και αντι-φλεγμονώδεις επιδράσεις. Σημειώνουν ότι οι φαρμακευτικές εταιρείες προσπαθούν να σχεδιάσουν φάρμακα που αυξάνουν τη σηματοδότηση μέσω του CB1, τα οποία θα μπορούσαν ενδεχομένως να προσφέρουν αποτελεσματική θεραπεία για φλεγμονώδεις εντερικές νόσους, συμπεριλαμβανομένων της νόσου του Crohn και της ελκώδους κολίτιδας. Οι υποδοχείς CB1 είναι παρόντες στον εγκέφαλο και είναι υπεύθυνοι για τις ψυχολογικές και συμπεριφορικές επιδράσεις που παρατηρήθηκαν με τη χρήση της φαρμακευτικής Κάνναβης. Για να είναι αποτελεσματική η θεραπεία και προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν οι ψυχολογικές επιπτώσεων που παρατηρήθηκαν με τη χρήση της φαρμακευτικής Κάνναβης, το φάρμακο θα πρέπει να στοχεύει συγκεκριμένα τους υποδοχείς CB1 και να μη διασχίζει τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό.

Επιπλέον, οι υποδοχείς CB1 φαίνεται να παρέχουν προστασία έναντι της σοβαρής κολίτιδας. Το Φόρουμ παραθέτει μελέτες σε ποντίκια στα οποία έχουν μπλοκαριστεί ή αφαιρεθεί οι υποδοχείς CB1, τα οποία αναπτύσσουν πιο σοβαρά συμπτώματα κολίτιδας από ποντίκια άγριου τύπου. Σε ζωικά μοντέλα της κολίτιδας, η προθεραπεία με ανταγωνιστές CB1 (χημικές ουσίες που ενεργοποιούν τον υποδοχέα) οδηγεί σε μειωμένη, χημικά προκαλούμενη φλεγμονή και οίδημα, αλλά όχι στα ζώα στα οποία δεν δίνεται προθεραπεία.

Σημειώνουν ότι το βότανο Cannabis Sativa περιέχει πολλές περισσότερες χημικές ουσίες που μπορεί να σχετίζονται με το όφελος της θεραπείας της νόσου από ότι οι συνήθως γνωστές δραστικές ενώσεις της Κάνναβης, THC και CBD, παρατηρώντας ότι έχει εκτιμηθεί ότι η THC αντιπροσωπεύει μόνο το ένα τρίτο των φαρμακευτικών ιδιοτήτων της Κάνναβης, και ότι οι χημικές ουσίες που βρέθηκαν σε εκχυλίσματα της Cannabis Sativa μπορούν είτε να ενισχύσουν ή να αναστείλλουν τις θεραπευτικές επιδράσεις της THC.

Σε ένα άρθρο που αρχικά εμφανίστηκε στο AlterNet και αναδημοσιεύθηκε από το Salon, ο Paul Armentano επισημαίνει μελέτες που αποκαλύπτουν ότι η Κάνναβη περιέχει περισσότερες από 60 ενεργές ενώσεις που πιθανό να έχουν ιδιαίτερες θεραπευτικές ιδιότητες, συμπεριλαμβανομένων των αντικαρκινικών, αντιδιαβητικών, νευροπροστατευτικών, και αντιεγκεφαλικών ιδιοτήτων άλλων κανναβινοειδών εκτός της τετραϋδροκανναβινόλης (THC), που είναι η κύρια ψυχοτρόπος ένωση της Κάνναβης, και η οποία έχει η ίδια πολύτιμες θεραπευτικές ιδιότητες.

Φυσικά, ένα σημαντικό εμπόδιο και ανασταλτικός παράγοντας για την ευρύτερη ανάπτυξη της Κάνναβης στην καταπολέμηση ασθενειών όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου είναι ότι η Κάνναβη, συμπεριλαμβανομένης της φαρμακευτικής Κάνναβης, παραμένει παράνομη στις περισσότερες Πολιτείες των ΗΠΑ σε ομοσπονδιακό επίπεδο, καθώς και σε διάφορες χώρες σε όλο τον κόσμο. Ωστόσο, το 2012, η Ουάσινγκτον και το Κολοράντο προχώρησαν σε ψηφοφορία για τη νομιμοποίηση της Κάνναβης, τόσο για ψυχαγωγική όσο και για ιατρική χρήση, και επί του παρόντος 20 Πολιτείες, συμπεριλαμβανομένης της Ουάσινγκτον, έχουν θεσπίσει νόμους για να νομιμοποιήσουν την ιατρική Κάνναβη.

Σε ένα συνέδριο στο Χιούστον, το Νοέμβριο του 2009, το Σώμα των εκπροσώπων του Αμερικανικού Ιατρικού Συλλόγου υιοθέτησε μια νέα πολιτική θέση, ζητώντας την επανεξέταση της Κάνναβης ως ναρκωτικού του Πίνακα Ι του ομοσπονδιακού νόμου περί ουσιών. Η παλιά στάση πολιτικής H-95.952 έχει εισηγηθεί ότι “η Κάνναβη θα πρέπει να διατηρηθεί στον Πίνακα Ι,” ο οποίος τοποθετεί την Κάνναβη μαζί με ναρκωτικά όπως η ηρωίνη, το LSD και το PCP, που θεωρείται ότι δεν έχουν αποδεκτή ιατρική χρήση και ότι η χρήση τους δεν είναι ασφαλής ακόμα και κάτω από ιατρική παρακολούθηση.

Η αναθεωρημένη πολιτική του Αμερικανικού Ιατρικού Συλλόγου (AMA), αναφέρει: “Ο Αμερικανικός Ιατρικός Σύλλογος δηλώνει ότι η η τοποθέτηση της Κάνναβης ως ελεγχόμενης ουσίας του ομοσπονδιακού Πίνακα Ι πρέπει να επανεξεταστεί με στόχο τη διευκόλυνση της διεξαγωγής της κλινικής έρευνας και της ανάπτυξης φαρμάκων βασισμένων στα κανναβινοειδή, και εναλλακτικών μεθόδων χορήγησης”. Ανάμεσα στα ναρκωτικά που βρίσκονται στον Πίνακα II, και για τα οποία η ιατρική χρήση επιτρέπεται κάτω από αυστηρό έλεγχο, περιλαμβάνονται η κοκαΐνη, η μορφίνη και η μεθαμφεταμίνη. Ένα χάπι που περιέχει THC, το συστατικό που είναι υπεύθυνο για τη “μέθη” της Κάνναβης, κατατάσσεται στο Παράρτημα ΙΙΙ, του οποίου η πιο χαλαρές απαιτήσεις επιτρέπουν την ιατρική συνταγογράφηση.

Ο τροχός έχει γυρίσει αργά όσον αφορά την Κάνναβη. Ωστόσο, μια δημοσκόπηση που ανατέθηκε από το Πρόγραμμα της Πολιτικής για την Κάνναβη στο Τέξας, δείχνει ότι η μεγάλη πλειοψηφία των ψηφοφόρων στην Πολιτεία είναι υπέρ της απόσπασης της Κάνναβης από την εγκληματική αγορά, της νομιμοποίησής της για τους ενήλικες, καθώς και τη φορολόγηση και την αντιμετώπισή της όπως και του αλκοόλ. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, το 58% των ψηφοφόρων υποστηρίζουν αυτή την αλλαγή, ενώ μόνο το 38% είναι αντίθετοι. Το Δημοκρατικό Κόμμα του Τέξας έκανε την αποποινικοποίηση της Κάνναβης μέρος της επίσημης πλατφόρμας του περασμένου έτους, και το KHOU του Χιούστον αναφέρει ότι δύο βουλευτές του Τέξας έχουν υποσχεθεί να εισηγηθούν εκ νέου νομοθεσία για την Κάνναβη, όσες φορές χρειαστεί, για να φέρουν την Πολιτεία του Τέξας πιο κοντά στους κανονισμούς του Κολοράντο και της Ουάσινγκτον για την Κάνναβη.

άρθρο: Charles Moore (29/1/2014)

μετάφραση: Ηρακλής Τσαγκαράκης

πηγή: http://bionews-tx.com/news/2014/01/29/cannabis-proves-effective-treating-crohns-disease-according-new-study/

Back To Top